PSARNA ČASOVA

Moj cilj v življenju… biti tako dober kot moj pes misli, da sem.

O nas


ZAČETKI NAJINE VZREJE

 

Začetki najine vzreje segajo daleč v leto 1997, kjer sva  pričela iskati primerno pasmo za naju. Imela sva za takrat posebne želje:
  • da bi bil velik pes,
  • da bi bil dober čuvaj,
  • da ne bi imel vonja,
  • da bi imel dolgo dlako,
  • da ne bi bil zahteven pri negi,
  • da bi bil prijazen do ljudi
  • in predvsem trdnega zdravja
Ko sva tako spraševala in iskala informacije so nama vsi takrat rekli, da takšen pes ne obstaja. Na najino srečo pa se je leta 1998 na televiziji, v oddaji, kjer so predstavljali pasme, pojavil pes, za katerega še nikoli nisva slišala. To je bil Ben von Ziehbrunnen, pasme hovawart, zlatorumene barve. Predstavljal  ga je njegov lastnik Branko Lavrenčič, ki ga je pripeljal iz Nemčije. Oba sva bila takoj navdušena nad to pasmo in nemudoma začela iskati vzreditelje, ki pa jih v Sloveniji takrat skoraj ni bilo.
Poiskala sva kontakt pri takratni predsednici Sekcije za hovawarte pri Slovenskem klubu za velike pasme in molose ge. Meti Berce. Svetovala nama je, naj se obrneva na g. Zdravka Pečnika. On je spomladi leta 1999 načrtoval četrto leglo s svojo zlatorumeno psičko Akso Štorcuv Kraj, ki je bila pripeljana iz Češke. Takoj sva se povezala z njim in se dogovorila za zlatorumeno psičko.
Pričelo se je enoletno čakanje na najino psičko. In res, 7. junija leta 1999 se je pri Zdravku Pečniku v Črni na Koroškem poleglo 5 mladičev, med njimi tudi najina prva psička Kimberly. V najin dom je prišla na nedeljo 8. avgusta 1999, z rodovniško številko SLRhw 000029. Tega ne bova nikoli pozabila. Takrat sva imela oba 4 tedne dopusta, ki je bil namenjen samo njej in njeni socializaciji. Po enem letu sva ugotovila, da se nama to enomesečno popolno posvečanje zelo obrestovalo. Vzgojila sva jo v zelo poslušno, pridno, nežno in samostojno psičko. Pri starosti 2 let in pol sva opravila vzrejni pregled pri SKVPM v Domžalah in pričelo se je prvo iskanje plemenjaka za najino Kimberly.
V letu 2001 sva ustanovila psarno ČASOVA, da bodo najini mladiči imeli priimek in se bo vedno vedelo čigavi so in od kod prihajajo.
A, glej ga zlomka, ugotovila sva, da je za najino Kimberly v Sloveniji samo en primeren plemenjak. V letu 2002 je bila populacija hovawartov zelo majhna in skoraj nisi našel primernega plemenjaka, ki ne bi bil v sorodu. Tako sva za prvo leglo izbrala plemenjaka, ki je prišel iz tujine natančneje iz Nemčije – Marko vom Buergerwall. 29. maja 2002 je Kimberly povrgla enega mladiča zlatorumene barve z imenom Don Časova. Za vsa nadaljnja legla sva morala plemenjake poiskati v tujini. Kimberly je imela še dva legla, enega v letu 2003 (5 mladičev) in drugega v letu 2004 (7 mladičev).
Tako se je pričela najina vzreja in od takrat do danes imava za sabo že sedem legel. Od Kimberly sva si v letu 2004 obdržala njeno hčerko- psičko črno rjave barve z imenom Isa Časova in rodovniško štev. SLRhw 000102. Isa je imela štiri legla.
V letu 2008 pa je v starosti 15 mesecev prišla k nama nazaj Isina hči  Dina Časova. Lastniki, ki so jo imeli 15 mesecev, so naju poklicali in  prosili, če  lahko vzameva Dino nazaj, ker je zaradi določenih razlogov ne morejo več imeti. Takoj sva se odpravila po njo ter se že med potjo odločila, da jo obdrživa za nadaljnjo vzrejo.
Tako imava danes tri psičke,  Kimberly je stara 13 let, Isa 8  in Dina 5 let. Zelo nama popestrijo vsakdanje življenje. Sleherni dan posvečava njim in tudi najini vikendi in oddihi so prilagojeni njim. Enostavno uživava in si več ne predstavljava življenja brez njih.
Pasma hovawart je presegla vsa najina pričakovanja. Še boljši so, kot sva na začetku mislila, ko sva iskala prve informacije o pasmi.
Po tolikih letih izkušenj pri vzreji  se še bolj zavedava pomembnosti dobro načrtovane in planirane vzreje. Pri načrtovanju je na prvem mestu  zdravje, na drugem karakter in šele zatem pride zunanjost. Zavedava se pomembnosti socializacije mladičev. Pri socializaciji mladičev narediva vse, da mladiči ne doživijo nobene slabe izkušnje oz. dogodka, ki bi trajno vplival na njihov razvoj v nadaljnjem življenju.
Pomembnosti oddaje mladičev pravim lastnikom, ki se zavedajo odgovornosti lastništva psa. Oddati mladiča po karakterju, da ustreza lastniku. Pomembnosti šolanja in intenzivne socializacije do enega leta starosti. Z vzrejo hovawartov se zelo trudiva in vedno poizkušava narediti vse dobro za to pasmo. Če se nenehno izpopolnjuješ imaš veliko več možnosti vzrediti dobre in tipske pse. Umetnost se je odločiti za pravo kombinacijo saj pri genetiki nikoli ne veš kaj se bo zgodilo. Toda, ko na pregledu mladih psov sodnik ugotovi, da je leglo zelo uspešno in brez vzrejnih napak, ti je to največja nagrada za dobro delo in vsa skrb in ves trud sta v trenutku poplačana.
Novim lastnikom sva v pomoč vsak dan, z nasveti, navodili, učnimi urami, kako šolati, kako dobro socializirati in vzgojiti hovawarta. Od lastnikov želiva, da opravijo osnovno šolanje psa. Z lastniki imava zelo dobre  prijateljske vezi, ki so prerasla v eno veliko družino. Pred dvanajstimi leti se nama je popolnoma spremenilo življenje in krog prijateljev se je popolnoma spremenil, na najino veselje absolutno na bolje.
Z vzrejo se misliva ukvarjati še naprej in se truditi po najinih najboljših močeh.
Tanja in Dani Čas